AUTOT Päivitetty: 14.7.2012 7:12

Kolariautoja ei enää pahemmin korjailla - lunastuksia yhä enemmän

Lunastusten määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Tapio Vanhatalo

https://is.mediadelivery.fi/img/300/8f299ec6b8cb4aebad1ee99e94c058b4.jpg
Kolaroidut autot päätyvät yhä herkemmin lunastukseen.
Liikenneturmassa kolhiutunut ajoneuvo päätyy korjaamon sijasta yhä useammin vakuutusyhtiön haltuun. Vakuutusyhtiöt lunastavat kolariautoja entistä enemmän, vaikka vahingot eivät vaikuttaisi olevan järin suuria.

Kymmenkunta vuotta sitten lunastukseen päätyi noin 10 000 ajoneuvoa vuodessa. Nyt määrä on noussut jo hieman yli 20 000 ajoneuvoon.

- Viimeisen viiden vuoden kehitys on se, että kasvua on parikymmentä prosenttia, täydentää Autovahinkokeskuksen realisointipalvelujen johtaja Santtu Nieminen.

Kolareissa vaurioituneiden mopoautojen lunastusmäärät ovat huimassa kasvussa. Viimeisen kahdentoista kuukauden aikana mopoautoja on lunastettu yli 300, joten vuodessa lisäystä on 50 prosenttia.

Vakuutusyhtiöiden lunastuskynnystä madaltaa kohonneiden korjauskustannusten lisäksi käytettyjen autojen hintakehitys. Esimerkiksi yli kymmenen vuotta vanhan auton arvo voi olla romahtanut niin alhaiseksi, ettei siitä kannata korjauttaa pieniäkään vaurioita.

Toki kolareissa ruttaantuneita ajoneuvoja korjataankin. Liikennevakuutuskeskuksen mukaan niistä ehostetaan ajokuntoon vuosittain noin 300 000.