ASUMINEN 15.10. 8:13

Maarit ja Markku remontoivat vanhasta viljamakasiinista unelmiensa saunahuvilan

ASUMINEN Vielä joku päivä Maarit Naakka ja Markku Isoviita aikovat viettää loman kotitalonsa pihapiirissä sijaitsevassa saunahuvilassa. Se rakennettiin rojuvarastona pitkään olleesta viljamakasiinista.

Jussi Partanen

https://is.mediadelivery.fi/img/300/f3b7230ed08e429c8fe8ecd672ce9ac7.jpg
Meksikolaishenkisesti sisustetusta vilpolasta pääsee terassille grillailemaan.
Ei ole toista yhtä rauhoittavaa ja hiljaista paikkaa kuin saunahuvilaksi 2000-luvun alussa muuntautunut vanha viljamakasiini. Niin vakuuttaa korutaiteilija, emäntä ja luontokartoittaja Maarit Naakka.

– Käymme täällä lähes päivittäin saunomassa ja vain oleilemassa. Missään muualla en ole kokenut samanlaista hiljaisuutta ja rauhaa. Olisikohan tämä sitä tanskalaista hyggeilyä parhaimmillaan? Maarit miettii.

Hygge-trendiin liittyvät mukavuus, rentous, kotoisuus ja nautinto. Etenkin kaamoksen lähestyessä hyggeily on paikallaan. Arjen unohtaminen ja kiireettömyys auttavat pääsemään hygge-olotilaan.

Joskus Maarit ja hänen puolisonsa Markku Isoviita ovat suorastaan unohtuneet makasiinin rauhaan moneksi tunniksi.

– Kerran eräs ystävämme oli etsinyt meitä joka paikasta, ja löysi sitten meidät vihdoin täältä. Olisi varmaan pitänyt etsiä ensiksi makasiinista ja viimeiseksi jostain muualta, Maarit sanoo.

Jussi Partanen

https://is.mediadelivery.fi/img/300/6af331462cb74cd680bca7ad44cbc3ae.jpg
Kun kaamos kolkuttelee nurkissa, ryijyillä koristellun makasiinin olohuoneessa hyggeillään ja nautitaan kynttilöistä, takkatulesta ja lämpimistä juomista.

Kynttilöiden valo, tuli takassa, hiljaisuus ja lauteilla makaaminen antavat Maaritille tähän aikaan vuodesta enemmän energiaa kuin esimerkiksi kuntosalilla käynti.

Maarit perusti Ideakoru-yrityksen vuonna 2004. Silloin hän suunnitteli ensimmäisen korusarjansa.

– Sen ideana oli pysähdyttävä lause: Memento vivere – muista elää! Koruja alkoi mennä tasaiseen tahtiin ja pian asiakkaat halusivat myös omia voimalauseita ja tärkeitä juttuja koruihin. Nyt kirjaimia, numeroita ja muita merkkejä on hakattu hopeaan tuhansia ja taas tuhansia.

Maarit lisää, että hän haluaa tehdä korun, joka säilyy läpi elämän – jossa on idea ja voima, tarina ja tarkoitus. Markku-puoliso valmistaa Maaritin suunnittelemat hopeakorut kotitilalla sijaitsevassa korupajassa. Hän valmistaa koruja harrastuspohjalta.

Rusthollina toiminut Naakkojen tila Harjavallassa on ollut olemassa jo 1400-luvulta saakka ja päärakennuskin on rakennettu 1800-luvun puolella. Saman suvun hallussa tila on ollut 1900-luvusta lähtien. Sitä ennenkin tilaa hallitsivat Naakat, sillä Satakunnassa nimi on tullut talon mukaan.

Jussi Partanen

https://is.mediadelivery.fi/img/300/dded85848b2f473ba9cf00f560773bc3.jpg
Vanhat ryijyt ja modernit nahkasohvat ovat kaunis yhdistelmä.

Tiilinen, vuonna 1934 rakennettu viljamakasiini sai olla tyhjän panttina useita vuosikymmeniä, kunnes siitä päätettiin tehdä saunahuvila 2000-luvun alussa. Tuolloin tilaa isännöi Maaritin mies Anssi Naakka.

Maarit erosi miehestään ja muutti pois tilalta vuonna 2006. Entisen miehensä kuoltua perheen lapset kuitenkin toivoivat, että Maarit tulisi emännöimään taloa ja Markku tulisi isännäksi.

Yhdessä he ovat voimapari. Muutaman vuoden aikana Naakan tilan rakennukset ovat kohentuneet ja ne on peruskorjattu kattoja ja ulkoverhouksia myöten. Viljamakasiinista tehtiin vuonna 2001 kerralla nykyaikainen ja toimiva.

– Hyvä niin, sillä mitään ei ole tarvinnut perusremontin jälkeen tehdä. Tuolloin suunnittelutiimin apuna olivat arkkitehti Matti Asmalan ehdotukset ja piirustukset, joista sitten valitsimme mieluisimmat, kertoo Maarit.

Jussi Partanen

https://is.mediadelivery.fi/img/300/991e6de870eb41a7a0545e124868eee1.jpg
Makasiinin päädyssä sijaitsevat sauna ja vilpola.

Runsaan 80 neliömetrin suuruiseen rakennukseen tuli olohuone takkoineen, avokeittiö, kylpyhuone, sauna ja WC. Yläkerta jäi puoliksi avoimeksi. Vankat, komeat tukihirret ovat näkyvissä. Yläkerrassa on biljardi-harrastustila sekä makuutilat neljälle. Olohuoneesta pääsee vielä vilpolaan ja siitä ulos terassille.

Makasiinin lattialämmitys ja lämmitys ylipäätään on osoittautunut hintavaksi, sillä koko tila päärakennusta myöten lämpiää öljyllä. Putkille raivattiin maan alle oma väylänsä kymmenien metrien päästä päätalosta.

– Olemme suunnitelleet, että vaihdamme lähitulevaisuudessa öljyn maalämpöön, Markku sanoo.

Jussi Partanen

https://is.mediadelivery.fi/img/300/be246f5e3bb0494b89278b62bb1ff169.jpg
Yläkerran makuuhuoneessa voi pelata biljardia, jos uni ei ota tullakseen.

Makasiinihuvilan erikoisuuksia ovat kapeat pitkä ikkunat, jotka jouduttiin puhkaisemaan lähes puoli metriä paksuun seinään. Yläkerran pienet ikkunat ovat alkuperäisillä paikoillaan.

– Alussa en ollut kovin innostunut tämän mallisista ikkunoista, mutta nehän sopivat hyvin makasiinin henkeen, Maarit myöntää.

Lattioissa on laatat. Saunaosaston ja olohuoneen välissä ovat tilaa rajaavat lasiseinät. Päivänvalo pääsee siten myös saunaosaston pukeutumis- ja lepotilaan. Saunasta on myös ikkuna vilpolaan.

Sisustamisessa Maarit on luottanut omaan makuunsa.

– Sisustus muotoutui itsestään. Tänne on kerääntynyt huonekaluja 60–70-luvuilta, mutta sohvat ostimme uusina paikallisesta huonekaluliikkeestä.

Jussi Partanen

https://is.mediadelivery.fi/img/300/8c442eebae074ef2b4de3825ab2a7e7c.jpg
Takan lämmössä on mukava hyggeillä.

Maaritille ei tulisi kuuloonkaan luopua vanhoista ryijytyynyistä ja suurista ryijyistä.

– Niillä saa ihanan tunnelman ja ne muistuttavat talon entisistä asukkaista. Alma Naakan, Maaritin ex-miehen isoäidin, kutomat isot ryijyt Maarit keksi ripustaa tukiorsille koristeeksi. Yhden hän raaski laittaa myös lattialle.

Valkoisilla nahkasohvilla on kesäisin mustavalkoiset raikkaat sisustustyynyt. Syksyn ja kaamoksen tullen ne vaihtuvat värikkäisiin Alman kutomiin ryijytyynyihin.

Jussi Partanen

https://is.mediadelivery.fi/img/300/8de79fc1c96c469ca7dc6ddb27f9867b.jpg
Saunan pukuhuone on tilava. Sinne mahtuu myös lavitsa lepäilyä ja hieromista varten.

Samalla Maarit penkoo kynttilävarastonsa ja etsii sopivat kynttilänjalat, tuikut ja lyhdyt pöydille ja terassille. Kukkien sijaan pöydälle haetaan metsästä puolukanvarsia tai pihlajanmarjan oksia, kuten nyt.

– Olemme monta kertaa päättäneet viettää lomamme, esimerkiksi kokonaisen viikon, makasiinissa asuen. Silloin emme kävisi lainkaan päätalossa, vaan viettäisimme aikaa pelkästään täällä, Maarit ja Markku suunnittelevat.

Maarit kuuluu viiden naisen saunaseuraan, joka kokoontuu vuorotellen kunkin jäsenen luona.

– Saunomme tunteja, rupattelemme asiat halki ja syömme hyvin. Silloin tuntuu, että elämä on kohdallaan.

Markku pääsee jälkilöylyihin.

Jussi Partanen

https://is.mediadelivery.fi/img/300/f47b3bbc2cfc44659bb80d0b247bdbdd.jpg
Soma sohvanurkkaus kutsuu rentoutumaan.