ASUMINEN 28.7.2012 8:31

Asunto myynnissä mutta tarjouksia ei tipu? Näin saat kotisi myyntikuntoon

IS selvitti kiinteistövälittäjiltä parhaat keinot valmistella koti myyntikuntoon.

Marja Väänänen

http://is.mediadelivery.io/img/300/dbbfbbdc598d420c873cfb29978dd5bb.jpg
Kun oma koti on kaupan, on myönteisen vaikutelman tekeminen tärkeää. Hyvästäkin asunnosta voi olla vaikea saada markkinahintaa, jos sitä on esitelty epäsiistinä tai ahtaana.

IS keräsi Helsingin seudun kiinteistövälittäjiltä kymmenen vinkkiä, joiden avulla saat kodistasi esittelyvalmiin ennen kuin päästät sen ostajien arvioitavaksi. Tärkeintä on tehdä asunnosta siisti, tilava ja kaunis katsella.

1. Kaunis eteinen
on kodin käyntikortti Esittelytilanteessa eteinen on ostajan ensimmäinen ja viimeinen muisto asunnosta. Tyhjennä lattia kenkäpinoista, vie ylimääräiset vaatteet piiloon ja laita pientavarat paikoilleen koreihin tai hyllyihin.

2. Pyri hotellihuonemaisuuteen
Ostajan on voitava kuvitella asunto omakseen. Laita pientavarat talteen ja piilota kaikki henkilökohtaiset esineet, kuten valokuvat ja muistotavarat. Vältä myös räikeitä värejä ja persoonallisia koristeita, jotka eivät välttämättä ole kaikkien makuun.

3. Anna tilaa tyhjyydelle
Viihtyisältä asunnolta haetaan avaruutta ja hengitystilaa. Jos asunnossa on kokoonsa nähden liikaa huonekaluja, voi ostajalle jäädä vaikutelma ahtaudesta. Tarvittaessa siirrä osa varastoon ennen esittelyjä. Huomioi myös vaatehuone ja komerot. Jos jokin paikka pursuaa tavaraa, antaa se vaikutelman tilanpuutteesta.

4. Älä esittele asuntoa tyhjillään

Ostajan on vaikea hahmottaa sitä, miten hänen omat huonekalunsa istuvat tyhjään asuntoon. Nykyisen asukkaan huonekalut ovat parempi vertailukohta.

5. Puhdas koti houkuttelee

Ole huolellisempi kuin normaalissa viikkosiivouksessa. Jynssää ikkunat, puhdista nurkat ja saumat sekä imuroi ilmastointikanavan kaltaiset vaikeasti tavoitettavat, mutta näkyvät paikat. Tyhjennä myös roskakorit ennen esittelyä. Siisteyden vaikutelmaa voit tehostaa esimerkiksi tuoksukynttilöillä, tuoreilla kukilla ja hedelmillä. Muista myös tuuletus!

6. Huomioi kunkin huoneen erityistarpeet
Puhtautta odotetaan erityisesti kylpyhuoneilta ja keittiöiltä. Lavuaarit, vessanpöntöt, uuni, liesi ja työpinnat on syytä puhdistaa huolellisesti. Jätä esille vain puhtaita pyyhkeitä ja piilota ylimääräiset shampoot ja pikkutavarat. Makuuhuoneessa huolehdi sängyn siisteydestä. Jos talossa on tulisija, käytä sitä edeltävänä päivänä niin, että se on esiteltäessä lämmin koskettaa.

7. Korjaa pikkuviat
Esimerkiksi puuttuvat jalkalistat, reiät seinässä ja repsottavat sähköjohdot ovat helppoja ja halpoja korjata, mutta ostajalle ne antavat vaikutelman remontin tarpeesta.

8. Valo tuo lämpöä
Vaihda palaneet lamput ja huolehdi tasaisesta valaistuksesta, joka lisää kodin viihtyisyyttä.

9. Kodin on oltava kutsuva pihapiiristä alkaen

Aja nurmikko, haravoi lehdet ja tee lumityöt. Lakaise rappuset ja laita ylimääräiset tavarat sivuun pihalta. Siisti myös autotalli ja varasto niin, että niihin mahtuu kävelemään. Ylimääräinen auto voi olla hyvä viedä pois pihapiiristä.

10. Hinnoittele oikein
Edes viimeisen päälle valmisteltu talo tai asunto ei lähde markkinahintaa kalliimmalla, mutta siistitystä kodista saa arvoisensa hinnan!

Lähteet: Habita Investin kehitysjohtaja Tytti Sirola; Takio Lkv:n myyntipäällikkö Jaakko Torvinen ja Erkkeri Oy:n osakas ja kiinteistönvälittäjä Markku Enström